Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Mar 11, 2016 in Featured News, Living Spaces, Whole House

NARI Award Winning Condo Renovation in Downtown Salem

Downtown Salem Condo Renovation earns National recognition by NARI Coty Awards 2017 for Entire House and Universal Design Recognition.

The clients sought a modern, contemporary space for a lifestyle of convenience and ease of cleaning, whose goal was to downsize from their large multi-level home and spend more time with their family and grandchildren. Though not ready to retire quite yet, they wanted a smaller, simple space that still suited their high-end lifestyle and transition with them as they get older. They purchased a 1600 sq. ft. exclusive low-rise flat to customize into their new forever home. The space needed to be transitional to ADA standards and would be a fully automated space. They wanted to downsize while still having a large, open living space.
The clients specifically wanted the entire design, materials and decor to reflect their love for water and light. Two designers were an integral part of the project and worked very closely with the clients: Paul Willetts, to achieve the most efficient floor plan; and Kendra Porter of Chrysalis Interiors, to create a space that was a true reflection of the clients in the overall interior design.

Williams13

The existing layout consisted of space for two bedrooms. One of which you would awkwardly walk directly into upon entering the unit. This was resolved by re-purposing the original bedroom space into a flexible space. A wall was removed, which added lots of natural light. The “Flex Room” may be used as guest space when needed and includes an automated drop down privacy curtain which can be raised or lowered at any time, and a sleeper sofa placed alongside the wall opposite of the fireplace. A custom wall mural of the same river they overlook each day fills the dining room area. With built-in storage and a unique custom-designed light fixture overhead to give an ambient lighting effect.

Williams9

Removing the wall completely opened up the space and immediately incorporated the clients love for light and water, embracing the adjacent river and city views. The Flex Room also features a small work space with storage overlooking the city and linear fireplace added as a focal point with surrounding tile flowing like falling leaves.

Williams11

The dining area leads into the living area where the client chose to implement a “wow wall” enhancing her love for light. Framing the recessed TV is the clients dream accent wall featuring Lin Cresta embossed wallpaper which was then customized by adding shimmer and texture using tiny glass beads, achieving a truly amazing floating effect when paired with the glow back-lighting.

Williams14

Built-in display shelving frames the “wow wall” with glow lighting installed on each shelf. The living room overlooks the river with floor to ceiling windows also featuring automated window roller shades.

The clients had one primary goal: to operate everything from one device and we were able to accomplish that with the help of Northside Electric and the Lutron Home Automation System. The entire space is fully automated room to room, operating the lights, any of 5 televisions throughout, home stereo system, home security system, climate, heated flooring, media and video all via one app on an iPad.

Williams16

The kitchen features a large open floor plan with center island, quartz countertops, deep cabinetry and drawers with automated appliances, microwave drawer, Delta pull down kitchen faucet with hot/cold water dispenser, pull out storage, a walk-in pantry with pocket door, and even has a Valor kitchen fireplace for added warmth.

Williams25

Layered lighting was incorporated through under-cabinet and floor lighting, filling the space on dimmer switches. A small balcony sits off the kitchen/living space featuring Azek paver stones.

Guest ADA bath is located opposite the Flex Room/fireplace and is wheelchair accessible. Vanity sink is made of recycled glass and features comfort height,
environmental friendly toilet with push-button flush.

Williams4

Master bedroom features his and her built-in wall shelving with task lighting and a 2nd balcony overlooking city views with Azek paver stones. An innovative solution to the balcony was slanting some of the pavers as not to interrupt the path of the door opening.

Williams2

Choosing to forego vanity lighting draws focus to the unique mosaic tile layout and square his/her vessel sinks. Motion sense lighting and a large walk-in shower featuring a shower seat, rain head, removable shower wand and custom shelving for bath products. Vanity mirrors double as medicine cabinets. A walk in closet is attached to the master bathroom, opposite the vanity. Heated flooring and under-cabinet lighting are also featured.

Williams30

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Get our blog straight to your inbox!

Get our blog straight to your inbox!

Join our mailing list to receive the latest posts and updates from our remodeling team.

You have Successfully Subscribed!